torstai 30. marraskuuta 2023

Iltajumppa ja treeni

Laitan ylös eiliset pikkujumpat: korokkeen yli ees taas, etuosaympärikäännös tasolta toiselle, etujalat ylempänä pään eri asennot ja istu-seiso. Täksi päiväksi suunniteltu fysioterapia siirtyi.

Ja kuinka saatoin unohtaa, treenasimme eilen agilitya:

  • Pujottelu avokulmaan
  • Käännös jenkkikäännöksellä vs. takana leikaten
  • A
  • Takaakiertohyppy putkensuun edessä
  • Hypyltä laskeutuminen putkensuun edessä
  • Putkijarru eri ohjauksilla

tiistai 28. marraskuuta 2023

Lepo, metsä ja pikkujumppa

Eilen lepäsimme. Oli turkasen kylmä ilmakin, mikä ei houkutellut ulos laisinkaan.

Tänään kävimme päivällä metsässä. Iltakävelyn jälkeen oli iltajumpan vuoro: siirtymät tason yli ees taas, pohkeenväistöt, istu-seiso tasolta, power-punnerrus ja tassujen anto seisten. 

Otin taas päiväunet töiden jälkeen molempina päivinä.

Hetki ennen nukahtamista.

sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Treeni

Janitan opissa. Kerroin hänelle heti alkuun, että kunto on huono ja pitää säästellä. Hyvää oppia tuli jälleen:

  • Rataan tutustuminen, keskittyminen tärkeisiin asioihin
  • Liike ja käskytys ennen putkea, varo ylimääräistä leikkausta tai putkijarrua. Mene-käsky oikealla asenteella oikeaan kohtaan!
  • Oma askel kohti ponnistuspaikkaa
  • Takaakierto-persjätössä jätä 2 m tilaa ja katse oikeaan paikkaan
  • Giblillä viskin ja jenkkikäännöksen ero, Gibli on hyvin tarkka rintamasuunnalle ja kääntyy herkästi "väärään" suuntaan. Muista katsekontakti!
  • Muista ulkoiset maamerkit, jos pitää olla tietyssä kohtaa.
  • Persjätön muunnos ahtaissa paikoissa
  • Mene kaveriksi, jos et saa leijeröinnistä etua.
Säästelin sitten oikeasti, jotta ei tulisi takapakkia. Erittäin hyödyllistä oli silti. - Kotimatkalla poltti vähän keuhkoihin rintalastan taakse, mikä hävisi ajaessa.

lauantai 25. marraskuuta 2023

Lepo ja kisat

Perjantaina levättiin. Sellaiseksi lasken myös metsälenkin ja varsinkin päiväunet sen jälkeen.

Tänään olin Muotkan radoilla. 

1. hyppyradalla ei toiminut putkijarru, vaan Gibli jatkoi pituudelle ja maalihypylle. Muita virheitä ei tullutkaan.

2. hyppyradalla putkijarru toimi vähän, Gibli otti vain osan pituudesta. Myöhemmin Gibli hyppäsi yhden hypyn väärin päin. Hylkäys siitäkin.

Ensimmäisen rataantutustumisen jälkeen iski hiki ja heikotus. En tiedä, mikä osan oli tuhdilla kerrosvaatituksella ja toppasaappailla. Ulkona oli -8 ja tuuli. Enimmäkseen lämmittelimme siksi sisällä yhdessä nurkassa. Radalla en huomannut oireita, vaikken nyt täydessä terässä vielä olekaan. Siis lihaskuntokin on ihan rupsahtanut. Ratojen jälkeen poltti keuhkoihin, oli ikävän tuttu painontunne keuhkojen päällä ja kurkussa ahtautta. Rytmihäiriöitä en sentään tunne (paitsi aamun avaavan keuhkolääkkeen jälkeen, mikä kuuluu asiaan).

torstai 23. marraskuuta 2023

Giblin iltajumppa

Giblin pikkujumppaan kuului tänään etujalkojen sivuttaisaskeleet takaosa ylempänä, korokkeella istuminen ja siitä eestaas sekä peruuttaminen, mikä on edennyt huikeasti. Tämän jälkeen venyttelin Giblin.

Ja jos itselläni oli eilen olo, että suorastaan paranen käsiin, niin tämän päivän olen ottanut takapakkia. Taas ottaa kurkkuun, keuhkojen yläosassa on poltetta ja painon tunnetta. Koronasta toipumista on mainostettu sillä, että vointi sahaa. Näyttää pitävän paikkansa.

keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Treeni ja pikkujumpat

Maanantaina oli lepo. 

Tiistaina käytiin metsässä. Vieläkin otti kurkkuun ja henkeen jonkin verran, mutta oli selkeästi parempaa kuin aiemmin. Illalla pikkujumpat: etuosaympärikäännös, maa-seiso, tasolla istu-seiso molempiin suuntiin ja pohkeenväistö.

Tänään hallilla 
  • Hyppytekniikkana set point kooten myös alastulon jälkeen 
  • Pujottelussa takana leikkaaminen ja edessä puolen vaihto: olen välttänyt edessä puolen vaihtamista, mutta näyttäisi onnistuvan.
  • A x 2, keinu x 1, puomi x 1
  • Putkesta irtoaminen hypylle
  • Putkesta takaakiertohypylle
  • Käännöshyppy
  • 5 esteen kovavauhtinen "lähtösuora", ensimmäinen hyppy pois päin, sitten lievä S, onnistui - ja tässä huomasin, että nyt pystyn juoksemaan. Oikeastaan jo pujottelussa kestin Giblin mukana eikä polttanut keuhkoihin.
Illalla pikkujumppana punnerrus, kickback, sivuttaisjalat ja lankutus.

sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Treenit ja tintin pelastus

Varasin treenihallin puoleksi tunneksi. En tiennyt, että rataa saa muokata mieleisekseen viikonloppuisin, joten se oli erilainen kuin mihin olin asennoitunut, mutta ei se haitannut. Olin miettinyt 2 esteen "ratoja". Toisaalta sainpa muokata rataa itsekin. (Siirsin yhden hypyn ja keppejä.) 

Giblin treenit:

  • "Kiihdytyskahdeksikko"
  • Kepit loivaan avokulmaan, sujui kerrasta. Keppien vierellä juostessani huomasin, etten todellakaan ole kunnossa. Otti henkeen. 
  • Putkesta eteneminen ja takaakierto
  • Keinu leijeröiden
  • Hypyltä käännös: Putki syötti takaakiertoon, minkä Gibli ensin tekikin. Ohjasin sitten tarkemmin.
  • Kepeiltä poispäinkäännös: Gibli ottikin hypyn eikä putkea, koska en kääntynyt tarpeeksi, mutta itse ohjaus siis toimii.
Siinä se aika menikin. Puolesta tunnista kulutin alusta 10 minuuttia Giblin lämmittelyyn ja hetki meni uusien kuvioiden suunnitteluun.

Seuraa hyvinkin keski-ikäisen horinaa: Jäljellä oli vielä tintin pelastus. Hallissa oli 2 talitinttiä, jotka kävivät sääliksi. Päätin kokeilla vanhaa kikkaa ja kerron sen nyt tässä, jotta joku lintu voisi muuallakin päästä ahdingosta. Sammutin hallista valot ja avasin ulko-oven. Ideana tässä on se, että lintu lentää pimeästä valoa kohden. Olen tehnyt tämän kerran vanhalla työpaikalla 2-kerroksisessa toimistossa ja kerran vanhassa treenihallissa. Se toimi molemmilla kerroilla. Nyt ongelma oli se, että hallissa on ovia ja ikkunoita ympäriinsä eikä mitään sälekaihtimia, joten valoisia "ulosmenoaukkoja" oli kymmeniä. Epäilin, ettei konsti toimi tai että pahimmillaan linnut lentävät ikkunoihin. Aliarvioin pienet sivekkäät. Meni 30 sekuntia ja molemmat olivat lentäneet vapauteen. Tuli harvinaisen hyvä mieli.

Illalla jumppasin Giblin: tason yli eestaas, seisominen-kumartuminen-lankku-etutassut-istu-seiso ja vinossa seisominen. Lopuksi venyttelin Giblikin.

Oma kurkku tuntuu nyt illalla siltä kuin olisi hiihtänyt tai juossut pakkasella liian lujaa. 

lauantai 18. marraskuuta 2023

Jumpat

Torstaina levättiin. Perjantaina pikkujumppana etujalkojen steppaukset alas, takajalkojen steppaukset alas ja istu-kickback. Päiväunet otin molempina päivinä. Unikohtaus vaan iskee.

Tänään piti olla kisoissa 2 radalla, mutta koska en vieläkään ole kunnossa, saan hikoilukohtauksia ja ottaa keuhkoihin (polttaa ja on painon tunne) ja kurkkuun, peruin. En halua keuhkokuumetta tai sydänlihastulehdusta. Siitä sitä vasta pitkä tauko tulisikin. Yritin selittää kaverilleni, miltä keuhkojen polte tuntuu. Se on se sama tunne, mikä tulee hankalassa yskässä. En tiedä, tuleeko teille muille. Mutta siis hankalassa yskässä yskimisen lopuksi keuhkoihin polttaa ja sattuu, jotenkin säkenöi keuhkoissa, ja sen takia alan inhota sitä yskimistä. Niin nyt se sama keuhkojen polte tulee ihan itsestään aika ajoin. Niinpä minulle suositeltiin höyryhengitystä ärtyneisiin äänihuuliin, kurkkuun ja keuhkoihin. 

Kun teen paidasta "teltan" kattilan päälle, höyry ehtii vähän viilentyä
eikä rillit huurru. Voin katsoa televisiota samalla.

Illalla jumppasin Giblin: ulkona peruutukset ja pohkeenväistöt, sisällä leikkiasento-seiso, istu-seiso takajalat korokkeella, lankutus ja etujalkojen sivuaskeleet takajalat ylempänä.

Päivälenkillä vastaan tuli kissan kokoinen koira, joka kävi maihin vaanimaan jo 30 m päässä. Tässä kohtaa kevyen liikenteen väylä on vain yhdellä puolella tietä, joten en voinut väistää ajotien toiselle puolelle. Ensin ajattelin ripeästi kävellä ohi, kuten normaalisti, sitten päätin muuttaa taktiikkaani vastapönötyksen kaltaiseksi. Siltä varalta, että termi kuulostaa vieraalta, kerron, että hyökkäävän koiran kanssa pysähtyjää kutsutaan tietyissä piireissä "pönöttäjäksi" ja jos toinen ei suostu hyökkäyksen kohteeksi ja pysähtyy, hän on "vastapönöttäjä". Minusta on niin väärin, että vien Giblin tilanteeseen, jossa toinen koira hyökkää päin. Sama kuin lähettäisi jonkun alikulkutunneliin, jossa jengi odottaa hihat käärittynä. Vilkaisin Gibliä ja Gibli minua. Hidastin kävelyä ja annoin Giblin haistella antaumuksella nurmikkoa. Giblihän haistelee/rauhoittelee ihan tarkoituksella, jos joku koira räyhää. Maassa makaavan koiran taluttaja seisoi ja alkoi ihmetellä, mikä meillä kestää. Päätin, että tarvittaessa pysähdyn odottamaan, että hän saa koiransa liikkeelle, tyyliin "en tule ohi niin kauan kuin koirasi siinä makaa ja mulla ei sitten ole kiire". Vajaan 10 metrin päässä sanoin ulkoiluttajalle, että "sun koirasi vaanii ja varmastikin hyökkää meitä päin, kun ollaan kohdalla". - "Joo, mutta niin se on aina tehnyt. Se aina rähisee kaikille hirveästi." - "Tuo on epäreilua muita koiria kohtaan, että pitää ohittaa koira, joka makaa ja hyökkää kimppuun. Etkö sinä tosiaan saa sitä liikkeelle?" Samalla katsoin merkitsevästi 5-kiloista koiraa. Gibli ratkaisi tilanteen käymällä piehtaroimaan nurmikolle. Ulkoiluttaja sai kun saikin koiransa liikkeelle ja ohi kulkiessaan puhui koiralleen "katso, kun tuo toinen on niin kiltti, piehtaroi vaan ja sinäkin menit nyt nätisti ohi". Maailma olisi niin paljon helpompi paikka, jos vaanijapönöttäjät saisivat koiransa edes pysymään liikkeessä, jolloin ainakin ohitusaika lyhenisi.

torstai 16. marraskuuta 2023

Treeni ja jumppa

Olin hallilla Giblin kanssa kahdestaan. Treeni eteni teemalla "Gibli juoksee, minä en".

  • Set point alkuun
  • Pakkovalssi, takana putkiansa, mikä houkutteli hyvin. Kunnon jarru! 
  • Takaakierto putken edessä kahdessa eri kohdassa, "tässä" auttoi putken imuun.
  • Putkeen mene-mene
  • Putki-putkessa välissä kepeille, tämä sujui ekalla enkä ottanut uusiksi.
  • Vippaus ja takaakierto-kepit-erottelu, Gibli otti hypyn hyvin.
  • Lopuksi puomi, A x 2 ja keinu leijeröiden. Nämä sujuivat moitteettomasti.
Jouduin kesken treenin lepäämään oikeasti. Varttia ennen tunnin päättymistä oltiin jo autossa jäähdytelleinä.

Illalla pikkujumppa: tassujen antamiset, punnerrukset ja pyörähdykset tasolle. Sitten venyttelin Giblin. 

Tänään käytiin tunnin kävelyllä, oikein ihmettelin, kun tuntui ihan normaalilta. Sen jälkeen nukuin 1½ h päiväunet ja heräsin klo 19. Olenkin ottanut päiväunet joka päivä tällä viikolla kunnon yöunien lisäksi. Yskä on vähentynyt, mutta keuhkoissa on yhä painon tunnetta. Uutena on lisääntynyt unen tarve.

tiistai 14. marraskuuta 2023

Pikkujumppa

Giblin jumpat: korokkeen yli ees-taas, etujalkojen sivuttaisaskeleet, kickbackit, etuosaympärikäännökset takajalat alustalta toiselle ja leikkiasennosta seisomaan. Ja minä kävin keuhkolääkärillä hakemassa apua keuhkojen poltteeseen ja keuhkojen yläosan painon tunteeseen. Koronaan sairastumisesta on nyt kolme viikkoa ja 1 päivä.

maanantai 13. marraskuuta 2023

Pikkujumppa

Töiden jälkeen otin päiväunet. Olen nukkunut öisinkin hyvin, mutta hyvin nukutti. Lisäksi lämmönsäätely heittelee yhä. Välillä hikoiluttaa "huonovointisesti".

Illalla teetin Giblille pikkujumpan: pohkeenväistöt, istu-seiso takajalat korkeammalla, pään liikkeet seisoen ja peruutus.

sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Olisi tiennyt kokeilemattakin

Klikkasin viime viikonloppuna Giblille kisailmon kisoihin. Ajattelin, että ehdin toipua, kun viimeisimmästä kuumepäivästä on sitten 2 viikkoa. Torstaina sujui jo puolen tunnin kävely ja perjantaina samoin, tosin molemmat "koiraa tässä ollaan ulkoiluttamassa, haistele vaan Gibli" -mentaliteetilla. Kolmanteen kerrokseen portaiden kävely sujui myös ilman voimien menetystä vain suht normaalisti hengästyen. 

Mainittakoon jo heti alkuun tartuttamisnäkökulmasta, että THL:n ohjeiden mukaisesti "töihin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3-5 päivää. Infektion jälkeinen ärsytysyskä tai nenän tukkoisuus ei ole este arkeen palaamiselle". Ja "nykytiedon mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja 1-2 päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus laskee jyrkästi ensimmäisten oireisten päivien jälkeen." Koska sairastuin 23.10., varoajat olivat ohi. Pidin maskia rataantutustumisessa ja radan laidalla. En sen takia, että pelkäsin tartuttavani, vaan siksi, etten halua seuraavaa tautia. Jaossa on mm. A- ja B-influenssaa.

Etukäteen toivoin, että rata olisi etänä ohjattavaa mallia. Ei ollut. Olen ollut aiemmin Mona Liljegrenin radoilla, eivät olleet sellaisia silloin eikä sellaisia ratoja kolmosissa nyt ole muutenkaan. En uskaltanut lämmitellä itseäni, koska ilma tuntui vähän raa'alta. Giblin lämmittelin normaalisti. Tuntui typerältä mennä radalle, kun en tiennyt, pystynkö oikeasti juoksemaan yhtään ja loppuuko happi. 

Gibli tuli sivuirrotuksesta heti ekan hypyn ohi, sille lähetin uudelleen. Oli kyllä ajatuksenikin muualla kuin kisaamisessa. Kolmannelle hypylle pakkovalssi, sitten putkeen, putkijarru ja hypylle 2 putken väliin. Gibli oli hienosti kuulolla. Tiukka takana leikkaaminen seuraavalle hypylle, minkä Gibli luki hyvin myös. Sitten putkeen, putkeen ja putkeen, ylimääräisenä pituus. Pari takaakiertoa suorana, koska en ehtinyt minnekään. Päätin myös jo säästellä itseäni. Kepit oli päin putkensuuta, mitkä ovat Giblille hankalat. Niiltä monta virhettä ja uusintaa, kun Gibli jätti kesken. Sitten pituus ja taas takaakiertohyppy suoraan, pari putkea ja seuraava takaakiertohyppy suoraan, koska en juossut ja yritin ohjata kaukaa sanallisesti, ja maaliin. Henki ei varsinaisesti loppunut, mutta radan jälkeen pää ja kroppa valuivat hikeä. Normaalisti en hikoile. Hain kisakirjan, lähdin kotiin, ja toivon, ettei tullut hirveästi takapakkia. Yritin lohdutella itseäni, että jos en testaa minuutin juoksupyrähdystä (josta osan oikeasti seison ja kävelen), mistä sitä tiedän, mihin pystyn. Noh, jälkiviisaana harmittaa joka tapauksessa, että pitää sitä olla tyhmä. Kokeillaan kisaamista seuraavan kerran, kun pystyn juoksemaan.

Lopuksi materiaalia, kuinka ilmavälitteinen infektio leviää. Materiaali on Lotta Oksasen väitöskirjasta *KLIK*. Tässä on Oksasen koosteesta luvallansa lainauksia, joista näkyy, miten ilmavälitteinen infektio leviää. Kun nyt korona on jälleen voimissaan, voi miettiä mm. ruokakaupassa ja hallikisoissa käydessään, meneekö sinne kipeänä ja pitääkö maskia itseä tai muita suojatakseen. "1. Kaikki luontainen hengitystietoiminta (hengitys, puhe, laulu, nauru, kuiskaus, yskä, aivastus) tuottaa jakauman pieniä, hyvin pitkälti aerosolikokoisia hiukkasia ja suurin osa syntyvistä hiukkasista on alle 1 um kokoisia. 2. Syntyvien hiukkasten määrä ja kokojakauma riippuu tehdystä aktiviteetista. Henkilöiden välillä nähdään suuriakin tuottoeroja. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että mitä aktiivisemmin keuhkotilavuutta hyödynnetään ja mitä kovempaa puhutaan tai lauletaan, sitä suurempi tuotto on. Yskä tai aivastus tuottaa hetkellisesti paljon hiukkasia, mutta saattaa hyvin hävitä hiemankaan pidemmässä altistuksessa muussa toiminnassa (esim. puheessa) syntyvälle tuotolle. 6. Hiukkasen toimintaan tilassa vaikuttaa merkittävimmin sen koko. Suuret pisarat käyttäytyvät kuin ”angry birds-linnut” ja seuraavat tiettyä lentorataa. Pienemmät hiukkaset, eli aerosolit taas kulkeutuvat ilmavirtojen mukana - hyvänä mielikuvana toimii esimerkiksi tupakan savun käyttäytyminen. 8. Tilassa olevat pitoisuudet ovat harvoin (eivät lähes koskaan) täydellisesti sekoittuneita ja siksi suurin osa tartunnoista nähdään lähempänä lähdettä, jossa pitoisuudet ovat korkeammat. Sisäilman turbulenssi kuitenkin levittää hiukkaset kaikkialle tilaan, vaikka pitoisuuseroja jääkin. 9. Syntyvää infektiivistä kokonaisannosta määrittävät infektio, sen sijainti hengitysteissä, patogeenipitoisuus sekä tehtävä toiminta. Tartuttajan ei tarvitse olla oireinen voidakseen tartuttaa. Optimaalinen tilanne superlevittäjyystapahtumalle onkin korkea viruspitoisuus, huonon ilmanvaihdon omaava tila, paljon hiukkasia synnyttävä toiminta, kuten laulaminen ja pitkä altistus. 13. Riski saada infektio samassa tilassa, jossa on (tai on vähän aikaa sitten ollut) infektiivinen henkilö riippuu tilaan tuotetusta infektiivisten hiukkasten konsentraatiosta, ilmanvaihdosta, patogeenikohtaisesta infektiivisestä annoksesta ja tilassa vietetystä ajasta. Jos potilaalla on hengitystieinfektio tulisi suojautua, kun aikaa vietetään jaetussa ilmatilassa tai tilassa, jossa infektiivinen henkilö on hetki sitten ollut. Ns. metrin sääntö ei toimi kuin pisaroille (joita syntyy hyvin vähäisesti suhteessa aerosoleihin)."

torstai 9. marraskuuta 2023

Pikkujumppa

Iltalenkin jälkeen pikkujumppa: ees taas tasolle, maa-seiso, tassujen antaminen etutassut ylempänä, maa seiso alamäkeen, istu-seiso tasolle ja sivukyykyt. Lopuksi venyttelin Giblikin.

Giblie palaa kotiin

Hidasta on ollut toipumiseni. Herkästi on yskittänyt puhuminen tai kylmempi ilma. Astmalääkkeitä menee täysillä, eilen otin höyryhengitystä. Sunnuntaina käväisin reilun vartin kävelyllä yskän tahdittamana. Maanantaina kävin vain apteekissa hakemassa antibiootin poskiontelontulehdukseen. Toivottavasti ei tarvitse taas käydä punktiossa. Antibiootti tuntui auttavan, yskä ja niistämisen tarve väheni. Tiistaina kävin 20 minuutin koekävelyllä. Outoa oli edelleen kävellä yksin ja ensimmäistä kertaa vuosiin mietin pimeän metsän keskellä, olenko turvassa joltakin puskahiipparilta. Ei 1-2 belgialaisen lenkkikaverin kanssa ole tullut mieleenikään miettiä sellaisia.

Eilen hain Giblin takaisin kotiin. Hoidosta tuli päivää vaille 2 viikkoa pitkä. Vaihto sovittiin Heinolaan. Otin kynsisakset mukaan siltä varalta, että autossa iskee hikoilukohtaus (niitä on istuessa tullut) enkä olekaan koiranpitokuntoinen. Gibli tervehti minua riemukkaasti ja hyppäsi tyytyväisenä autoon, onneksi. Giblikki tuntui pienemmältä kuin millaiseksi kokonsa muistin. 

Kotona Gibli olikin hämmentynyt ja jopa vaisu. Iltapäivän töitä tehdessäni ja juotavaa hakiessani Gibli seisoi olohuoneen matolla ja mietti, missä olisi. Aloin miettiä, onko tyttönen kipeä. Leikkasin kynnet, hoitopaikkaan en ollut tajunnut antaa kynsisaksia, koska luulin toipuvani nopeammin. Kynsissä oli 2-3 mm leikattavaa eli ei mitään hätää. Ennen kynsien leikkaamista toistuu aina sama rituaali. Istun hajareisin lattialla kynsisakset kädessäni. Gibli tulee luokseni, seisoo, painaa päänsä alas edessäni. Tuoksuttelen Giblin otsaa, rapsutan ja silitän Giblin niskaa. Ollaan hiljaa. Kun tätä on kestänyt pari minuuttia, Gibli alkaa vonkua ja urahdella ja hiljalleen kiepsahtaa kyljelleen kynsien leikkaamista varten. 

Lenkillä Gibli liikkui rentoa hyvää ravia ja kiinnitin huomiota hyvin erottuviin reisilihaksiin. Pitkät lenkit erityisesti vapaana ovat tehneet hyvää - ja varmasti myös tauko agilitysta. Hoitopaikassa Gibliä myös jumpattiin ja venyteltiin.

Illalla tehtiin pikkujumpat 2 lyhyenä sarjana: etujalkojen sivuaskeleet, sarja koostuen tasolle istumisista ja kickbackeista, etuosaympärikäännös etujalat kipon päällä takajalat tasolta toiselle, parit pohkeenväistöt ja peruutukset. Gibli suoritti tehtävät innokkaasti miltei ulkomuistista.

Tänään on palattu suht normaaliin. Herkästi minua yskittää, joten normaali liikunta jää vielä. Aamulla kävin pitkästä aikaa aamulenkillä ja tekeehän se hyvää. Ei kehtuuttanut laisinkaan. Päivällä käytiin lenkillä myös. Gibli olisi halunnut tehdä pidemmän lenkin ja jäi seisomaan katsoen merkitsevästi. Sain houkuteltua mukaani. Gibli loikkasi retuuttamaan hihnaa. Raahasin lenkkikaveriani perässäni jalkakäytävällä yhteistyön vallitessa. Vastaan tuleva herrasmies kysyi ystävällisesti hymyillen, olisiko koira halunnut toiseen suuntaan. Kerroin, että olisi, mutta lyhyen ruokatunnin takia lenkkiä joudutaan rajaamaan. Leikitin Gibliä vähän, jotta tunnelma vapautuisi lisää. Kotona Gibli on ollut yhä hiljaa ja pitänyt minua silmällä. 


Oli puhe, kuinka hoitajansa luona Gibli hakee paljon kontaktia, "painii", hakee rapsutuksia ja nukkuu vieressä. On tehnyt niin aina. Minun kanssani Gibli ei paini eikä tule nykyään enää yöksi viereeni. Niin sitä nämä koiruliinit muodostavat erilaisia merkityksiä ihmisilleen ja erilaisia sosiaalisia suhteita meidän ihmisten kanssa. 

Illalla istuin sohvalla Giblin vieressä. Gibli laski leukansa reidelleni ja nukahti.

Tämä kappale on hyvä, Randy Newman "You've got a friend in me": 


lauantai 4. marraskuuta 2023

Koiratonta elämää

Lysti tuli heinäkuussa 2008. Sen jälkeen olen ollut ilman koiria vain lomamatkoilla. Kotona ollessani koirat ovat olleet kotona aina. 

Gibli lähti hoitoon viime viikon torstaina. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina tein lyhyet työpäivät. Keskiviikkona kävin ulkona kävelemässä 5-10 minuuttia, yskitti. Torstaina kävelin vain autolle ja takaisin kotiin, hain ruuat valmiiksi pakattuina. Eilen kävelin noin 25 minuuttia. Reidet ja pohkeet tuntuivat jo kävellessä ponnettomilta. Portaita noustessa niissä ei ollut voimaa senkään vertaan, mutta enää ei niin paljon hengästyttänyt. Keuhkot sentään voivat paremmin. 

Mutta sitten tämä liikkuminen ja koirien kansanterveydellinen merkitys. Ennen Lystiä olin liikunnallinen ihminen, harrastin kaikenlaista liikuntaa. Koirien myötä arkiliikunnan määrä on lisääntynyt. Mutta niin vaan laiskuus iskee. Nyt kun ei ole ollut pakko käydä ulkona, en käy tai en kävisi. Voin herätä myöhemmin, kun ei ole pakko käydä ulkona ennen työpäivää. Työpäivää voin venyttää, koska ei ole pakko käydä ulkona töiden jälkeen. Jos sataa, voin maata illan sohvalla ja plarata kännykkää tai tv-kanavia. Tuntuu typerältä ja tyhjältä kävellä ilman koiraa. Miten koiran korvaisi jotkin kävelysauvat? En usko, että enää mikään kuntosalikaan nappaisi. Enhän pysty nostamaan mitään painavampaa, kun heti nirskahtaa selkä tai niska ja sitten ollaan hermosäryissä ja leikkausuhan alla viikkotolkulla. Että kyllä sitä vaan koira on oltava, jos meinaa kunnossa pysyä. Jos Gibli kestäisi punkkilitkuja, tehtäisiin talvisin etätöitä Espanjasta käsin. Kävisimme yhdessä lenkeillä rantateillä. Gibli saisi juoksennella hiekkarannalla ja uiskennella meressä. Katsoisin meren ylle, että tulee taas aurinkoinen päivä.

keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Koronapäivä nro 10

Tein tänään vajaan työpäivän. En olisi jaksanut kokonaista. Jäin eilisiltana miettimään, että jos saankin keuhkoveritulpan tms. ja kuolo korjaa. Parhaimmillaan se menisi jotenkin näin:

- Uuh, kylläpä iski huono olo. Yltänköhän puhelimeen? ...Lysti! Ei voi olla totta! Ihana nähdä sinua! Mitä Mössykkäin?! Anna, kun minä pörrytän sinua kunnolla. Minulla on ollut hirveä ikävä.  ...Mutta Lysti, sinähän olet...? Tarkoittaako tämä, että minäkin olen...?
- Rapsuta just siitä vielä vähän aikaa. Älä huolehdi. Täällä on hyvä olla. Mennään yhdessä. Pian näet kaikki, joita sinulla on ollut kova ikävä.